ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΚΤΥΠΩΣΗ 3D

Σχετικά με την εκτύπωση 3D

στην ιατρικη

ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
Η ιατρική απεικόνιση που χρησιμοποιεί τεχνολογία 2D ή 3D στην οθόνη παρέχει περιορισμούς όταν οι ακτινολόγοι και οι χειρουργοί βλέπουν περίπλοκες παθολογίες και ανωμαλίες.

Όλο και περισσότερο, τόσο οι ομάδες ακτινολογίας όσο και οι χειρουργοί χρησιμοποιούν την 3D Printing τεχνολογία για να δημιουργήσουν μοντέλα 3D 1: 1 ανατομικών περιοχών, που αναπαράγονται ακριβώς από σαρώσεις ασθενών, τα οποία μπορούν να κρατηθούν στο χέρι και να χρησιμοποιηθούν για προεγχειρητικό σχεδιασμό, προσομοίωση και συλλογική ομαδική εργασία .
Αυτά τα ανατομικά μοντέλα χρησιμοποιούνται συχνά για να καταλάβει ο ασθενής την πάθηση του αλλά και για να του περιγράψουν οι ειδικοί την χειρουργική διαδικασία.
Τα 3D ανατομικά μοντέλα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί στη χειρουργική εκπαίδευση, παρέχοντας στους φοιτητές ιατρικής και στους νέους γιατρούς την ευκαιρία να δουν ακριβώς όγκους, κατάγματα, βλάβες και άλλες ανωμαλίες.

Τι είναι

η εκτύπωση 3D (3D Printing);

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι η μέθοδος δημιουργίας φυσικών αντικειμένων από ένα ψηφιακό αρχείο και με την βοήθεια ενός ειδικού εκτυπωτή που κινείται σε άξονες x,y,z, αφήνει υλικό ανά επίπεδο για να δημιουργηθεί μια δομή. Η δομή βασίζεται στην εισαγωγή ενός αρχείου σχεδίασης με τη βοήθεια υπολογιστή, σε μορφή συμβατή με το υλικό εκτύπωσης.
Οι ρίζες της τεχνολογίας αυτής μπορούν να εντοπιστούν ήδη από το 1983 όταν εφευρέθηκε για πρώτη φορά από τον Chuck Hull, συνιδρυτή της 3D Systems. Έκτοτε, αυτή η ιδέα έχει εξελιχθεί και περιλαμβάνει 15 μεθόδους ή τεχνολογίες συνδυασμού αυτών, όλες συνήθως αναφέρονται ως εκτύπωση 3D.

Τι είναι η εκτύπωση

3D στην υγειονομική περίθαλψη;

Η τρισδιάστατη εκτύπωση στην ιατρική χρησιμοποιείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί τεράστια αύξηση του αριθμού των εφαρμογών που εμφανίζονται στον τομέα ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας που γίνεται πιο προσιτή στους χρήστες.

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προσαρμοσμένες και ειδικές για τον ασθενή ιατρικές εφαρμογές, εξατομικευμένες ακριβώς σε ένα άτομο ή στην ανατομία τους. Η τρισδιάστατη εκτύπωση οδηγεί την παραγωγή αυτών των επί παραγγελία προϊόντων και συσκευών. Παραδείγματα πραγματικών και πιθανών χρήσεων τρισδιάστατης εκτύπωσης στην ιατρική περιλαμβάνουν:

 

  • Προσθετικά και εμφυτεύματα φτιαγμένα στα μέτρα του κάθε ασθενή
  • Ανατομικά μοντέλα χειρουργικού σχεδιασμού και εκπαίδευσης
  • Φαρμακευτική έρευνα συμπεριλαμβανομένων μορφών δοσολογίας και ανακάλυψης φαρμάκων
  • Κατασκευή ιστών και οργάνων

Εξατομικευμένα ιατρικά προϊόντα και εξοπλισμός

Γιατί να χρησιμοποιήσετε

ανατομικά μοντέλα;

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

Κρατώντας το αντίγραφο στα χέρια μας, έχουμε πλήρη εικόνα πραγματικής ανατομίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΣΘΕΝΗ

Η κατανόηση της πάθησης γίνεται ευκολότερη για ασθενείς, όταν τους φέρουμε σε επαφή με τρισδιάστατα μοντέλα της δικής τους ανατομίας. Αυτό, βοηθάει επίσης στην ευκολότερη συγκατάθεση τους.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ

Τα τρισδιάστατα τυπωμένα μοντέλα για συγκεκριμένους ασθενείς υποστηρίζουν φυσικές προσομοιώσεις χειρουργικής επέμβασης. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και αυξάνει την αυτοπεποίθηση των χειρουργικών ομάδων.

ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Κατά μέσο όρο, η μελέτη των τρισδιάστατων μοντέλων πριν το χειρουργείο εξοικονομεί 30-60 λεπτά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μας σώσει έως και 5+ ώρες.

Διεύθυνση

Λεωφ. Μεσογείων 219, Αθήνα 115 25

Επικοινωνία