Μελέτη περίπτωσης

Η ιστορία του πως βοήθησε ένα τρισδιάστατο μοντέλο στην κατανόηση του προβλήματος από τον ασθενή, στην συγκατάθεση του αλλά και στην χειρουργική επέμβαση ανευρύσματος του στις ΗΠΑ.

 

Το Tallahassee Memorial HealthCare (TMH)  είναι ένα ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό κοινοτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που ιδρύθηκε το 1948. Βρίσκεται στο Tallahassee, Φλόριντα, Ηνωμένες Πολιτείες και εξυπηρετεί μια περιφέρεια 16 κομητειών στη Βόρεια Φλόριντα και τη Νότια Γεωργία, το TMH περιλαμβάνει 772-νοσοκομειακά κρεβάτια οξείας περίθαλψης, ψυχιατρικό νοσοκομείο, πολλαπλά κέντρα φροντίδας εξειδίκευσης, τρία προγράμματα παραμονής, 22 συνεργαζόμενες πρακτικές γιατρών και συνεργασίες με το Doctors’ Memorial Hospital, το UF Health και το Weems Memorial Hospital. Η axial3D και η TMH συνεργάστηκαν το 2018 για την παράδοση τρισδιάστατης εκτύπωσης στην περιοχή.

Ο William Jerome Golden Sr. τείνει να γεμίζει το δωμάτιο στο οποίο μπαίνει. Πάνω από 1,80 ύψος, μυώδης, στα 44 μοιάζει με αυτό που ήταν, παίκτης μπάσκετ στο Γυμνάσιο Godby. Τα τελευταία 24 χρόνια ήταν διευθυντής σε ένα κατάστημα Super Lube. Από το 2005, όταν δεν λειτουργεί το κατάστημα, ασχολείται με την άλλη του επιχείρηση, Golden Touch Enterprises, κάνοντας συντήρηση σπιτιού και τοπίου.

Χωρίς αμφιβολία, ο Γουίλιαμ Γκόλντεν, ένας σκληρά εργαζόμενος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ήταν ένας άντρας κάνει πράγματα, γεμίζοντας το μέλλον του με σχέδια. Μέχρι την στιγμή που κάτι βαθιά μέσα στο κεφάλι του διέκοψε τα όνειρα του.

Καθισμένος σε ένα γραφείο στο Tallahassee Memorial HealthCare μια συνηθισμένη Δευτέρα, ο Golden κρατά κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να βρουν φρικτό. Ένα λευκό, κατασκευασμένο από ένα είδος πλαστικού και ακριβές αντίγραφο του κάτω κρανίου του με τους αυχενικούς σπονδύλους και τα κυρτά αιμοφόρα αγγεία. Γυρίζει το «κρανίο» του ξανά και ξανά στα χέρια του, ήσυχα καθώς το εξετάζει, ίσως για μια στιγμή να ξεχαστεί με αναμνήσεις.

 

Ο Rob Fisher, διαχειριστής της υπηρεσίας νευροεπιστημών στο Tallahassee Memorial Hospital, εξηγεί το τρισδιάστατο μοντέλο του ανευρύσματος του κρανίου, της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου του William Golden Sr. Τρίτη 23 Απριλίου 2019.

 

«Αυτό είναι το κεφάλι σου και αυτό είναι το ανεύρυσμα που επιδιορθώθηκε», λέει ο Rob Fisher, RN, Διαχειριστής νευροεπιστημονικής γραμμής στο TMH. Ο Fisher είναι ένα κομμάτι ‘’ζωτικής’’ σημασίας στον χώρο και στην διαχείρηση μιας νέας τεχνοτροπίας στο TMH, αλλά και στο πώς οι γιατροί και οι ασθενείς είναι σε θέση να φέρουν σαν εικόνα στο μυαλό τους, το ανθρώπινο σώμα.

«Εδώ ακριβώς ήταν που οι γιατροί μπόρεσαν να βάλουν το στέντ», λέει ο Fisher δείχνοντας ένα διευρυμένο τμήμα ενός αιμοφόρου αγγείου που βρίσκεται κοντά στη βάση του κρανίου του Golden. “Και όλα αυτά γίνονται μέσω της χρήσης τρισδιάστατης εκτύπωσης με βάση CT, MRI, αγγειογραφήματα ή σαρώσεις PET του ασθενούς.”

 

 

Σοβαρά συμπτώματα κεφαλαλγίας

Πριν να έρθει στην Ταλαχάσι, ο Rob Fisher παρείχε διεθνή συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνεργαζόμενος με το Barts Hospital στο Λονδίνο και μια ιρλανδική εταιρεία που ονομάζεται axial3D. Ο ίδιος λέει, η axial3D ήταν ένας καινοτόμος οργανισμός που είχε πρωτοπορήσει σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα μοντέλα με κόκαλα, μέρη αγγείων και μαλακών ιστών, καθώς και οπτικοποίηση μεταλλικών αντικειμένων που είχαν τοποθετηθεί σε οστά σε περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις.
Τα μοντέλα αυτά, βγαλμένα από τον κάθε ασθενή σε φυσικό μέγεθος, επιτρέπουν στους χειρουργούς να έχουν το πάνω χέρι σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση και να γνωρίζουν την ανατομία από διαφορετικές οπτικές γωνίες προτού εισέλθουν στο σώμα. Ο Fisher παρουσίασε την ιδέα στους ιατρούς της ομάδας εγκεφαλικών επεισοδίων στο Tallahassee Memorial HealthCare.
Το 2017 ο William Golden είχε πρόβλημα με αυτό που νόμιζε ότι ήταν οι κεφαλαλγίες. «Είχα πάει στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης αρκετές φορές», λέει. «Οι πονοκέφαλοι ήταν πολύ άσχημοι… αλλά και ένα απλό πρόβλημα στα ιγμόρια μπορεί επίσης να βλάψει». Ένας γιατρός στα επείγοντα αποφάσισε ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μια επισκέψεις, και σύντομα, μια αξονική τομογραφία αποκάλυψε όχι μολυσμένη κοιλότητα κόλπων, αλλά επικίνδυνο εγκεφαλικό ανεύρυσμα στο κεφάλι του Golden.
Τα ανευρύσματα διατίθενται σε διάφορους τύπους, προκαλούνται από την εξασθένιση του τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων και έτσι δημιουργείται διόγκωση ή διάταση. Το πιο κοινό ανεύρυσμα μοιάζει με «μούρο» που κρέμεται από ένα κλαδί. Δεν απαιτούν όλα τα ανευρύσματα άμεση παρέμβαση, αλλά μερικά το κάνουν.

 

Αφού υπέφερε από πονοκεφάλους, ο William Golden Sr., 44 ετών, ανακάλυψε ότι είχε εγκεφαλικό ανεύρυσμα τον Αύγουστο του 2017. Από τότε έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, συνεργάστηκε με τον Δρ Lawson και άλλους στο Tallahassee Memorial Hospital για θεραπεία. Σε συνεργασία με μια ιρλανδική εταιρεία που ονομάζεται axial3D, οι γιατροί του δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κάτω μέρους του κρανίου του, της κορυφής της σπονδυλικής στήλης του και του ανευρύσματος του εγκεφάλου του για να βοηθήσουν καλύτερα στην φροντίδας του.

 

Προγραμματισμός χειρουργείου για το ανεύρυσμα

Η εισήγηση του Δρ. Matthew Lawson, ιατρικό διευθυντή νευροχειρουργικού και εγκεφαλικού επεισοδίου στη Νευρολογική Κλινική Tallahassee και TMH. “Χωρίς παρέμβαση, ο κ. Golden κινδύνευε για δύο είδη εγκεφαλικού επεισοδίου – θρόμβωση και αιμορραγία. Βάσει του μεγέθους και της θέσης του ανευρύσματος του Golden, απαιτούνταν θεραπεία.”

Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές που επιτρέπουν διακρανιακές επισκευές χωρίς να γίνει εισαγωγή από εξωτερικά στο κρανίο, ο Δρ. Lawson πέρασε έναν καθετήρα από τη βουβωνική κοιλάδα του William Golden στα αγγεία του κεφαλιού του.  Έγινε ένα αγγειογράφημα, με την βοήθεια ειδικού υγρού που πέρασε στο αίμα του Golden για να δείξει στην ακτινογραφία ακριβώς τη διαμόρφωση των αγγείων που θα υποβληθούν σε θεραπεία.

Αλλά ο Δρ Lawson λέει ότι το αγγειογράφημα αποκάλυψε κάτι που δεν περίμενε. Αυτό το είδος ανευρύσματος ήταν διαφορετικό. Ονομάστηκε ψευδοανεύρυσμα, αντί να έχει διογκωθεί το αγγείο, εδώ το εσωτερικό τοίχωμα είχε αποτύχει, και μόνο ένας λεπτός συνδετικός ιστός κρατούσε ολόκληρο το αγγείο από αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Ο Δρ Lawson συνειδητοποίησε ότι το σχέδιό του για τη θεραπεία του προβλήματος με την παραδοσιακή περιτύλιξη σπείρας στο ανεύρυσμα δεν θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Προς το παρόν, η χειρουργική επέμβαση σταμάτησε και θα εκπονηθεί κατόπιν επανασχεδιασμού.

 

 

Επανεξέταση της επέμβασης

Πίσω στο γραφείο του TMH, ο William Golden, που εξακολουθεί να κρατά την τρισδιάστατη έκδοση του κρανίου του, παραμένει σιωπηλός, καταπολεμώντας τα συναισθήματα που τον κατακλύζουν καθώς θυμάται ότι όταν ξύπνησε από το χειρουργείο, τίποτα δεν είχε τελειώσει σκεπτόμενος πλέον ότι αυτός και ο γιατρός του θα πρέπει να ξεκινήσουν μια νέα και δυνητικά πιο επικίνδυνη πορεία θεραπείας.

Ο Δρ Lawson προσπάθησε να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. ’Μίλησα με αρκετούς χειρουργούς σε όλη τη χώρα, αν και όχι συνηθισμένο φαινόταν ότι η χρήση ενός διαφορετικού είδους συσκευής που ονομάζεται στέντ  Pipeline θα είχε νόημα.’’ Εδώ, το στέντ είναι σαν ένας στερεός σωλήνας και όχι δικτυωτός, θα προσπερνούσε τη σπασμένη περιοχή επιτρέποντας στο ανεύρυσμα να πήξει και να επουλωθεί από μόνο του, ουσιαστικά κάτι σαν σωλήνας που απλά θα αντέγραφε την λειτουργία του αγγείου.

Για τον William Golden, η ματαιωμένη χειρουργική επέμβαση του είχε δώσει τον χώρο και τον χρόνο να καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι τελικά θα υποβληθεί στη δεύτερη απόπειρα επισκευής του ανευρύσματος. ’Είχα πίστη στον Δρ Lawson’’, λέει τώρα. ‘’Εκτίμησα ότι πήρε το χρόνο να το κάνει με τον σωστό τρόπο και μην ρισκάρει’’

Απ’ την ματιά του Lawson, ‘’Για τους χειρουργούς, αυτά τα τρισδιάστατα αντίγραφα είναι χρήσιμα για να δούμε την ακριβή καμπυλότητα των αιμοφόρων αγγείων, τις αποστάσεις τους με άλλες δομές του εγκεφάλου, και το σημαντικότερο, για να εξηγήσουμε με σαφήνεια στους ασθενείς τι γίνεται στο κεφάλι τους’’.

 

Ο William Golden Sr. βλέπει για πρώτη φορά ένα 3D μοντέλο του κάτω μέρους του κρανίου του, της σπονδυλικής στήλης και του ανευρύσματος του εγκεφάλου του. Το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε από το προσωπικό του Tallahassee Memorial Hospital για να καθορίσει την καλύτερη πορεία θεραπείας για αυτόν.

 

Πίστη και επιτυχία

Η δεύτερη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε. Ο Golden λέει ότι στηρίχθηκε στην πίστη του – και στην εμπιστοσύνη του στους γιατρούς του. Η δεύτερη χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής.

Σήμερα, καθώς ο William Golden ετοιμάζεται να πάρει το γεύμα του και να επιστρέψει στα καθήκοντα του στο Super Lube, κοιτάει τις εξετάσεις υγείας του. Ο γιατρός του λέει ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι «σχεδόν μηδαμινός». Χωρίς θεραπεία, θα παρέμενε «πολύ υψηλός».

Θα παραμείνει σε φαρμακευτική αγωγή για την αρτηριακή πίεση και θα παρακολουθείται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο ίδιος υπόσχεται να προσέχει τη διατροφή του και να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, χαμογελώντας που έχει πάρει πίσω τα 20 κιλά που έχασε κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων του. Πλέον όμως αυτός ο Γολγοθάς ανήκει στο παρελθόν.

Ο Golden αστειεύεται συχνά ότι δεν ήταν «έτοιμος να φύγει». Όμως, παρακολουθώντας να κρατάει τη τρισδιάστατη εκτύπωση του κεφαλιού του, τρίβοντας με τα δάχτυλα του τα φρύδια του, θυμάται το ταξίδι του με τον Δρ. Lawson και την ομάδα TMH Εγκεφαλικών, το βάθος της ευγνωμοσύνης και της συγκίνησης του εκδηλώνεται σιγά-σιγά. Η ομάδα λέει ότι είναι μόνο χαρούμενη που είναι εκεί για ασθενείς όπως ο Golden – ένας άντρας σε ευθύνες, γεμάτος ζωή και δουλείες που θέλει να κάνει!

Η ιστορία εμφανίστηκε αρχικά στο Tallahassee.com: https://www.tallahassee.com/story/life/wellness/stroke-awareness-month/2019/05/06/stroke-averted-3-d-model-pivotal-aneurysm- χειρουργική επέμβαση / 3653987002 /

 

Έχετε μια περίπλοκη περίπτωση ασθενούς;

Τι θα μπορούσαμε να εκτυπώσουμε 3D για την ειδικότητά σας; Μάθετε αν πληροίτε τις προϋποθέσεις για ένα δωρεάν τυπωμένο τρισδιάστατο μοντέλο για τον ασθενή της επόμενης περίπτωσης ασθενούς

 

 

Διεύθυνση

Λεωφ. Μεσογείων 219, Αθήνα 115 25

Επικοινωνία