Μελέτη περίπτωσης

Ένας νεαρός άνδρας ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο του Ulster με προβλήματα κατά την περιστροφή του αντιβράχιου. Βλέποντας μόνο τις αξονικές τομογραφίες ήταν δύσκολο να κατανοήσουμε τον βαθμό παραμόρφωσης των οστών λόγω της άμορφης διάταξη και περίπλοκης περιστροφής τους.

Λύση

Ο χειρουργός εφοδιάστηκε με 1: 1 κλίμακα 3D τυπωμένου μοντέλου της κερκίδας και της ωλένης. Τα οστά εκτυπώθηκαν χωριστά έτσι ώστε να γίνει αναπαράσταση αρθρωτής κίνησης σαν να ήταν κανονικά στο χέρι.

‘’Έχοντας ένα απτό κομμάτι ανατομίας μας παρέχει τεράστια εικόνα για την παθολογία του ασθενούς που δεν είναι δυνατή με συμβατικές σαρώσεις CT ή MRI. Θα προχωρούσαμε σε διαδικασία οστεοτομίας που θα έπαιρνε 4 ώρες, ενώ με το τρισδιάστατο μοντέλο είδαμε ότι χρειάζεται μια απλή λιγότερο επεμβατική, επέμβαση μαλακού ιστού 30 λεπτών.’’

Mr. Michael Eames Consultant Orthopedic Surgeon, Ulster Hospital, Northern Ireland

Consultant Orthopedic Surgeon, Royal Belfast Hospital for Sick Children, Northern Ireland

Αποτελέσματα

Το φυσικό 3D μοντέλο προσέφερε μια πολύ καλύτερη εικόνα και κατανόηση της 3D περιστροφής της ανατομίας του αντιβραχίου που επέτρεψε την ακριβή διάγνωση της παθολογίας του ασθενούς. Με το τρισδιάστατο μοντέλο ανακαλύφθηκε ότι η απώλεια χώρου δεν οφειλόταν, όπως αρχικά πιστεύεται, σε παραμόρφωση των οστών αλλά σε μαλακούς ιστών που εμπόδιζαν τον μεσόστεο υμένα. Η πορεία της θεραπείας ενημερώθηκε αναλόγως.

Συμπεράσματα

Η χρήση των τρισδιάστατων τυπωμένων μοντέλων σε φυσική κλίμακα της ανατομίας του ασθενούς επέτρεψε στον χειρουργό να αξιολογήσει τη διάγνωση και να καθορίσει μια πιο κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή. Μαζί με τον χρόνο χειρουργικής επέμβασης που μειώθηκε περισσότερο από τρεις ώρες, μειώθηκε επίσης ο χρόνος που ο ασθενής πέρασε υπό αναισθησία, μετεγχειρητική φροντίδα και την επακόλουθη αποκατάστασή του.

Έχετε μια περίπλοκη περίπτωση ασθενούς;

Τι θα μπορούσαμε να εκτυπώσουμε 3D για την ειδικότητά σας; Μάθετε αν πληροίτε τις προϋποθέσεις για ένα δωρεάν τυπωμένο τρισδιάστατο μοντέλο για τον ασθενή της επόμενης περίπτωσης ασθενούς

Διεύθυνση

Λεωφ. Μεσογείων 219, Αθήνα 115 25

Επικοινωνία