Μελέτη περίπτωσης

Απόκτηση πρόσθετων πληροφοριών

Οι έρευνες έδειξαν ότι ένα μικρό κομμάτι κοκάλου εμπόδιζε την ανάπτυξη της κνήμης του ασθενούς και εντελώς συμπτωματικά, κάτι παρόμοιο στο αριστερό περιφερικό μηριαίο του. Διεξήχθησαν αξονικές τομογραφίες και μαγνητικές για να οριοθετήσουν την έκταση και να βρουν την ακριβή θέση αυτής της ανωμαλίας, έτσι ώστε η χειρουργική εκτομή να μπορεί να προγραμματιστεί με ακρίβεια μέσω της μετάφυσης του μηριαίου οστού και στην συνέχεια να επουλωθεί με ειδικό υλικό.

Λύση

Ο χειρουργός εφοδιάστηκε με ένα μοντέλο πλήρους κλίμακας της κνήμης και του περιφερικού μηριαίου οστού σε διαυγή ρητίνη. Στη συνέχεια, η οσφυϊκή ράβδος χωρίστηκε και χρωματίστηκε για να δείξει και να αντιπαραβάλει την ακριβή εσωτερική θέση μέσα στην ανατομία. Ο χειρουργός ήταν επίσης εξοπλισμένος με ένα γκρι μοντέλο της κνήμης για να απεικονίσει την επιφανειακή ανατομία.

΄΄Η θέση και ο χειρουργικός σχεδιασμός ενισχύθηκαν σημαντικά με την κατασκευή ενός τρισδιάστατου διαφανούς μοντέλου της κνήμης που δείχνει την ακριβή τρισδιάστατη θέση της ράβδου εντός της κνήμης. Χρησιμοποιήθηκε ενδοεγχειρητικά ως οδηγός και έλεγχος για την εύρεση του προβλήματος αλλά και για την αφαίρεση του.΄΄

Mr. James Ballard Consultant Orthopedic Surgeon, Royal Belfast Hospital for Sick Children, Northern Ireland

Αποτελέσματα

Η θέση και ο χειρουργικός σχεδιασμός βελτιώθηκαν πολύ χρησιμοποιώντας τα τρισδιάστατα μοντέλα κνήμης και μηριαίου που δείχνουν την ακριβή θέση του προβλήματος εντός της κνήμης. Επιπλέον, το μοντέλο παρουσίασε επίσης μια άλλη οστική παραμόρφωση στο κνημιαίο οροπέδιο που δεν φαινόταν στη συμβατική απεικόνιση. Το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε στο χειρουργείο ως οδηγός για να εντοπιστεί η θέση της παραμόρφωσης.

Συμπεράσματα

 Οι εκτυπώσεις φυσικού τρισδιάστατου μοντέλου επέτρεψαν στη χειρουργική ομάδα να σχεδιάσει την πορεία της θεραπείας για τον ασθενή προσφέροντας πολύ μεγαλύτερη κατανόηση της θέσης του προβλήματος εντός της ανατομίας. Αυτό διευκόλυνε την ομάδα να σχεδιάσει τη διαδικασία τομής στην κνήμη για να αφαιρεθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το κομμάτι της παραμόρφωσης και παρείχε έναν οδηγό στο χειρουργείο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το μοντέλο παρείχε επίσης διάγνωση μιας επιπλέον παθολογίας που δεν βρέθηκε χρησιμοποιώντας συμβατικές εικόνες.

Έχετε μια περίπλοκη περίπτωση ασθενούς;

Τι θα μπορούσαμε να εκτυπώσουμε 3D για την ειδικότητά σας; Μάθετε αν πληροίτε τις προϋποθέσεις για ένα δωρεάν τυπωμένο τρισδιάστατο μοντέλο για τον ασθενή της επόμενης περίπτωσης ασθενούς

Διεύθυνση

Λεωφ. Μεσογείων 219, Αθήνα 115 25

Επικοινωνία